Galerie foto Parteneri
Oferta ElectroFAN Sebes
SebesObiective turistice
SONORIZARI ALBA

Cetatea orasului Sebes

Cetatea veche a orasului Sebes    Fortificatia orasului Sebes a intrat în literatura de specialitate ca prima cetate oraseneasca pentru care s-a pastrat un act oficial de constructie. La 23 noiembrie 1387, o delegatie a orasului a obtinut de la regele Sigismund de Luxemburg, dreptul de a se înconjura cu zid de piatra. Cetatea care înconjura orasul medieval a fost ridicata în mai multe etape, având turnuri de aparare aflate în întretinerea breslelor si patru porti de acces. Locuitorii orasului Sebes au cerut regelui incuvintarea de a ridica o întaritura în jurul orasului temandu-se de noi invazii turcesti.

   Initial, orasul avea o prima fortificatie, ridicata undeva la mijlocul secolului al XIII-lea, în jurul actualei biserici evanghelice. Noul sistem defensiv, ridicat cu acordul regelui în anul 1387, este caracterizat de o curtina de forma dreptunghiulara, cu colturi rotunjite, adaptate într-o oarecare masura terenului, cu perimetrul de 1700 m si suprafata de aproape 20 ha.

   Incinta fusese ridicata din piatra de râu legata cu mortar. Înaltimea ei nu depaseste 7 m, iar grosimea este în medie 1,20 m. Aceasta curtina a fost înzestrata cu un parapet strapuns de creneluri si un drum de straja sprijinit pe curtina si pe console de lemn.

   De la început, curtina orasului fusese prevazuta cu o serie de turnuri. Sunt cunoscute un numar de 8 astfel de turnuri. Nu este exclus ca numarul acestora sa fie mult mai mare. În secolul al XVI-lea se ridica câte o barbacana la portile de est si de vest.

   Fortificatia medievala a orasului Sebes se înscrie în categoria celor de maxima importanta întrucât reprezinta un prototip arhaic al sistemului sau defensiv, transformarile din perioada moderna fiind relativ minore.

Cetatea veche a orasului Sebes Cetatea veche a orasului Sebes Cetatea veche a orasului Sebes Cetatea veche a orasului Sebes Cetatea veche a orasului Sebes Cetatea veche a orasului Sebes Cetatea veche a orasului Sebes
Best Invest - Anunturi imobiliareMogamobMagazin MuhlbachFormatia Ideal Brasov - muzica de nunta, botez si onomasticiTorturi de nunta, de nasa, aniversare si prajituri de casaTablouri abstracte, flori, portrete, icoane pe sticlaProPack AmbalajeStingatoare portabile si transportabile, hidranti, accesorii si servicii PSIPrint digital