Galerie foto Parteneri
SebesObiective turistice
PROPACK SRL

Detunatele - Detunata Goală si Detunata Flocoasă

Detunatele    Detunatele reprezintă de fapt două rezervaţii naturale din categoria geologică. Rezervaţia este inclusă în reţeaua forestieră, fiind marcată parţial cu semne pe copaci şi pietre, însă lipsesc tablele indicatoare. Cele 2 Detunate, Detunata Goală şi Detunata Flocoasă, se află la 1,5 km una de alta şi se constituie într-o faimoasă rezervaţie naturală, remarcabilă prin prezenţa coloanelor de bazalt de formă prismatic-hexagonală din Munţii Metaliferi (Munţii Apuseni – Ţara Moţilor). Caracterul vertical al poziţiei lor face ca din apropiere să pară şi mai înalte, iar de pe crestele lor se deschide un orizont în care se văd : Muntele Găina, Muntele Mare, Negrilesei, Vulcanului.

   Denumirea de "detunată" vine de la zgomotul asemănător tunetului pe care îl produce o piatră desprinsă din masiv care cade pe masa de grohotiş de la poalele masivului.

Detunatele    Detunata este "…un pisc de piatră de bazalt, compus din prisme mari, ce stau din jos drept în sus, ca şi când ar fi niste arbori uriaşi, unul lângă altul, în Munţii Abrudului, spre miazănoapte - răsărit de la Bucium Şasa. Apare ca o casa uriasă, în mijlocul unui islaz, înaltă de vreo 200 de coţi şi la periferie de vreo mie de coţi" - după cum spunea folcloristul Ion Pop – Reteganul.

   Detunatele reprezintă o mare atracţie turistică a regiunii, fiind cunoscute în întreaga ţară. Cele două stânci, au înălţimi modeste : Detunata Goală (1158 m înălţime) are puţină vegetaţie şi Detunata Flocoasă (1265 m înălţime) este acoperită de vegetaţie, au forma unor cocoaşe.

Detunatele Detunatele Detunatele Detunatele Detunatele Detunatele Detunatele
ProPack AmbalajeLT ConsultingFormatia Ideal Brasov - muzica de nunta, botez si onomasticiMagazin MuhlbachCadisolaTermopane PerfectBest Invest - Anunturi imobiliareHotel SebesTablouri abstracte, flori, portrete, icoane pe sticla