Galerie foto Parteneri
SebesObiective turistice
LIBRARIA DANIELA SRL

Pestera Ghetarul de la Scarisoara

Pestera Ghetarul de la Scarisoara    Peştera Scărişoara (Gheţarul de la Scărişoara) adaposteşte cel mai mare gheţar subteran din România. De aici îi vine şi numele de Gheţar iar Scărişoara vine de la comuna Scărişoara situată 16 km mai jos, de care aparţinea administrativ în vremea cănd a fost botezată. Acum aparţine de comunei Gârda de Sus, judeţul Alba.

   Peştera are o vechime de peste 3.500 de ani, ea formându-se în timpul glaciaţiunilor, când aceşti munţi erau acoperiţi de zăpadă şi gheaţă. Este sculptată în calcare de varstă Jurasic superior, dispuse monoclinal pe direcţia NV – SE. Principala particularitate a peşterii este dată de prezenţa permanentă a gheţii, de unde i s-a tras şi numele „Ghetar”.
Pestera Ghetarul de la Scarisoara
   Intrarea în Gheţarul de la Scărişoara se face printr-un impresionant aven, a carui gură, cu un diametru de 60m se deschide în pădurea din marginea platoului. O poteca îngustă săpată în stâncă şi câteva scări metalice ancorate în pereţi înlesnesc coborârea celor 48 m cât măsoară adâncimea avenului. Pe fundul lui se pastreaza în tot timpul anului un strat gros de zapadă. Aici se pătrunde în Sala Mare printr-un impresionant portal măsurând 24 m lăţime şi 17 m înâlţime.

Pestera Ghetarul de la Scarisoara    Topografia Gheţarului de la Scărişoara este simplă, deoarece peştera reprezintă o încapere unică cu o dezvoltare totala de 700 m. În mijlocul acestei încăperi se află un imens bloc de gheata, cu un volum de 80000 mc şi care dăinuie în peşteră de peste 4000 de ani. Faţa superioară a blocului (3000 mp) formează podeaua Salii Mari. În partea dreaptă acest planşeu se frânge într-un tobogan abrupt de gheaţă, care da într-o zonă, denumită Biserica. Aici apar primele formaţiuni stalagmitice de gheaţă. Aceasta este zona turistică, restul fiind rezervaţie ştiinţifică, cu doua sectoare distincte.

   În latura din dreapta intrării se afla Rezervaţia Mică, La care se ajunge coborând o verticală de 15 m în rimaia dintre stâncă si gheaţă. În stânga se află Rezervaţia Mare, spre care se coboară o vericală de 20 m la baza careia galeria continuaă puternic descendentă. Aceasta este Galeria Maxim Pop. În amîndouă rezervaţiile, lângă gheţar reapar stalagmitele de gheaţă, dintre care unele au o existentă permanentă iar altele se topesc în cursul verii, dar se refac în forme asemănătoare în lunile de iarnă.

Pestera Ghetarul de la Scarisoara Pestera Ghetarul de la Scarisoara Pestera Ghetarul de la Scarisoara Pestera Ghetarul de la Scarisoara Pestera Ghetarul de la Scarisoara Pestera Ghetarul de la Scarisoara
Hotel SebesFormatia Ideal Brasov - muzica de nunta, botez si onomasticiTablouri abstracte, flori, portrete, icoane pe sticlaPrefabricate din betonLT ConsultingBicicleteStingatoare portabile si transportabile, hidranti, accesorii si servicii PSITermopane PerfectMagazin Muhlbach