Galerie foto Parteneri
SebesObiective turistice
PERIFALEAN SRL

Biserica evanghelica din Sebes

Biserica evanghelica din Sebes    Amplasata în centrul orasului, biserica este cel mai impozant monument din Sebes. Initial, odata cu asezarea sasilor in zona, respectiv la mijlocul secolului al XII-lea, s-a ridicat o bazilica romanica. Înca din a doua jumatate a secolului al XIII-lea, dar mai ales în cursul secolului urmator, biserica din Sebes a suferit unele schimbari notabile, si aceasta ca urmare a puternicei influente pe care o exercita arhitectura cisterciana în a doua jumatate a secolului al XIII-lea în sudul Transilvaniei, influenta care se va generaliza pe întreg teritoriul Transilvaniei. Schimbarile survenite acum la edificiul de cult catolic din localitate demonstreaza ca între secolele XIII-XIV potentialul economic al Sebesului se afla în continua crestere, iar marimea bisericii gotice nou construite, elementele decorative, executia lucrarilor, exprima gustul elegant, pretentiile si posibilitatile locuitorilor acestei urbe.

   Înaltimea corului este de 23 m, a stâlpilor din interiorul lui de 11 m. Pe stâlpii de forma octogonala se sprijina nervurile cheilor de bolta gotice, decorate cu sculpturi vegetale sau personaje mitologice ori biblice. Unele din aceste personaje au deasupra baldachine cizelate în piatra.

   În secolul al XV-lea biserica este înconjurata de un zid înalt, prevazut cu metereze. Între 1518-1526 se înalta altarul poliptic, care are dimensiunile de 13 m înaltime si 6 m latime.

   Din prima jumatate a secolului al XVI-lea, monumentul serveste ca edificiu de cult al parohiei evanghelice din Sebes. Biserica a fost restaurata în anii 1960-1964.

Biserica evanghelica din Sebes Biserica evanghelica din Sebes Biserica evanghelica din Sebes Biserica evanghelica din Sebes Biserica evanghelica din Sebes Biserica evanghelica din Sebes Biserica evanghelica din Sebes Biserica evanghelica din Sebes Biserica evanghelica din Sebes
BicicleteTorturi de nunta, de nasa, aniversare si prajituri de casaCadisolaProPack AmbalajeMogamobEugen MacinicTablouri abstracte, flori, portrete, icoane pe sticlaStingatoare portabile si transportabile, hidranti, accesorii si servicii PSIHotel Sebes